Joga v Studiu Eviana

T. Krishnamacharya, znan kot “oče” moderne joge, je prinesel tradicionalno jogo iz vhoda na zahod. Pojasnil je, kaj je joga, in še pomembneje, kako vsak posameznik izvaja in uporablja jogo glede na svoje edinstvene individualne potrebe, tip telesa, starost, zdravje, življenjski slog in kulturno ozadje. “Obstaja prava joga za vsako osebo, ne glede na to kdo ste. Če lahko dihaš, lahko delaš jogo!”: T. Krishnamacharya.

Tradicionalna joga sledi petim načelom. Utelešenje teh načel je vključitev v odnos, ki združuje vse polarnosti v vzajemnost, skozi sodelovanje vdihavanja z izdihom, od zgoraj navzdol. To je hatha yoga, združitev »sonca in lune«, moške in ženske polarnosti, v kateri se uresničuje srce, celota. To je ljubljenje z Življenjem samim. (Mark Whitwell)

1. Dih je gibanje. Gibanje telesa JE gibanje dihanja.

Gibanje telesa je zavestno povezano z gibanjem diha in se čuti kot isto gibanje.

2. Dih “ovije” gibanje.

Dih se začne nekoliko pred in konča malo po gibu. Dih sproži gibanje telesa.

3. Vdih je od zgoraj kot receptivnost, izdih je od spodaj kot moč.

4. Asana (položaj telesa) ustvarja bandho, bandha služi dihanju.

Bandha obstaja naravno in ne ločeno od asane/pranajame.

5. Asana, pranajama in meditacija so v procesu sobivanja.

Asana omogoča pranajamo, pranajama pa omogoča meditacijo. Meditacija nastane kot siddhi, dar, in je ni mogoče izvajati na silo.

Hatha jogo se v tradicionalnem smislu (asane in pranajame) uporablja za pretok prane (življenjske energije) po energetskih kanalih telesa (nadijih).

Beseda hatha je sestavljena iz dveh zlogov; »ha« pomeni sonce, beseda »tha« pomeni luno. Torej že sama beseda izraža povezovanje dualnosti v nas. V indijski tradiciji pomeni združevanje moškega in ženskega principa.

Hatha joga je sestavljena iz:

  • Asana –  položaji telesa

  • Pranajama – dihalne tehnike

  • Meditacija – nastane kot dar

 

Joga se je prvotno poučevala ena na ena, učitelj-učenec, saj je vsak posameznik, vsako telo in življenje unikatno, zato je torej tudi joga za vsakogar osebna.

V Studiu Eviana nudimo jogo ena na ena z učiteljem, kot tudi jogo v skupinah, kjer učitelj vodi jogo na način, da je naravna za telo in hkrati vsak posameznik, sam sebi prilagaja jogo (dih, telesne položaje, tempo, itd.)

 

Certificirane učiteljice joge v Studiu Eviana:

Maja Maselj (čet., 7:00-8:00)

Urška Lan (pon., 18:00-19:00 in čet., 19:30-20:30)

Ana Jurenec (sre., 17:30-18:30)

Mara Crulci (čet., 8:30-10:00)

Vse učiteljice joge so na voljo tudi za ind. ure.

Recommended Posts