Življenje je sinteza nasprotij

Življenje je v svojem bistvu paradoksalno in to je njegova lepota. Je sinteza glasbe in tišine, plesa in meditacije, odnosa in samosti. Ko ugotovimo, da so nasprotja različni poli iste energije, lahko zares zaživimo v polnosti.

Glasba in tišina

Vsaka lepa glasba vsebuje tudi lepoto tišine. Brez tišine ni glasbe in brez glasbe ni tišine. Kadar glasba ne vsebuje tišine, postane hrup. Ko si resnično dovolimo izkusiti lepoto tišine, lahko šele zaznamo globino glasbe. Enako je v življenju. Ko smo si sposobni vzeti čas zase, zaznati tišino znotraj sebe in samo biti, takrat odkrijemo lepoto glasbe znotraj sebe, našo lastno glasbo. Takrat smo sposobni deliti tudi z drugimi in ustvarjati skupne pesmi znotraj odnosov. Dokler ne poznamo lastne tišine in glasbe, težko izkušamo globino ljubezni in miru v odnosih. Takrat namesto melodije ustvarjamo hrup.

Ples in meditacija

Ko se popolnoma predamo plesu, odnosu ali ljubezni v kakršnikoli obliki ali dejavnosti, ko se tako zelo predamo, da na nek način izginemo in se zlijemo v eno, takrat postanemo čista energija in melodija ljubezni. Zgodi se podobno kakor pri meditaciji. Poti do stanja blaženosti je več, mi pa imamo popolno svobodo pri izbiri teh poti. Na različne načine lahko najdemo tišino znotraj sebe, ki nas popelje v mir in ljubezen. Tako glasba kot tišina, kakor ples in meditiranje, so potrebni za harmonično in polno življenje in se ne izključujejo. Vsebujejo drug drugega in drug brez drugega ne morejo obstajati. So sinteze življenja in različni poli istih energij. Ko smo pretočni, si dovolimo, da se različne energije pretakajo skozi nas. Uživamo v trenutkih miru, tišine, meditacije in ljubezni do sebe ter v trenutkih glasbe, divjega plesa in predajanja v odnosih. Ko smo sposobni harmonično živeti tako glasbo kakor tišino, tako ples kakor meditacijo, tako samost kakor bivanje v odnosih, pustimo, da se vse energije izražajo svobodno. Takrat zaživimo polnost in lepoto življenja ter naše biti.

Odnos in samost

Šele, ko smo resnično zmožni biti sami s seboj in uživati v trenutkih samosti, kjer nismo osamljeni, takrat smo zmožni zaplavati globlje v odnose in se povezovati z drugimi v harmoniji. Tudi obratno, bolj ko se poglabljamo v odnose in se zlivamo z drugimi v ljubezni, bolj se zavedamo, kako dragoceni so trenutki samosti. Takrat lahko naberemo novih energij, uživamo v stiku sami s seboj, najdemo kreativnost znotraj sebe, ter enostavno smo sami s svojimi čustvi, mislimi, občutki in s svojo iskrenostjo. V takšnih trenutkih si lahko vzamemo čas, da počnemo stvari, ki nas veselijo: smo v naravi, počivamo, beremo, meditiramo, ustvarjamo, plešemo, potujemo, se ukvarjamo s športom, izvajamo jogo, tai chi, kuhamo, vrtnarimo ali karkoli nas osrečuje in nam dovoljuje globlji odnos s samim seboj. Nato se vrnemo v odnose polnejši sveže energije in ponovno smo tako prepojeni z ljubeznijo znotraj sebe, da komaj čakamo, da jo zlijemo v druge in jo hkrati prejmemo od drugih. Gre za naravni cikel življenja, za dihanje univerzuma in nas samih.

Pretočnost

Blagodejno je, če so naši odnosi pretočni, če je v njih prostor za svoboden dih, za samost, rast in širjenje, za povezovanje z drugimi ter za kreativnost. Prav tako je za vse, ki uživajo v samosti dobro, da se radostijo tudi v povezovanju z drugimi. Da ljubezen znotraj sebe delijo, izlivajo in puščajo prostor, da se vanje priliva ljubezen drugih. Če katerega od teh kanalov zapremo in se nagnemo zgolj v eno od skrajnosti, bomo težje bivali harmonično in polno.

Zato draga ženska, ostajaj pretočna, ostajaj barvita in ne le črno bela. Dovoli si živeti paradoskalno in bodi hvaležna za nasprotja, ki ti jih ponuja življenje. V njih najdi lepoto. Nikar zavoljo varnosti in rutine ne segaj po praznem in suhoparnem življenju. Dovoli, da tvoj um kdaj česa ne razume, pa saj ne rabi! Važno je, da tvoje srce čuti, je živo in da duša prepeva od sreče. Naj telo samodejno pleše v ritmu življenja in v pretoku ljubezni, ki teče skozi tebe.

 

Navdih za članek črpan iz knjige Ljubezen, svoboda, samost (Osho).

Članek lahko najdete tudi na portalu ženska.si: http://www.zenska.si/zdravje/psihologija/zivljenje-je-sinteza-nasprotij/

Ano Jurenec, avtorico tega članka, diplomirano psihologinjo in plesalko lahko kontaktirate na e-mail ana.jurenec@gmail.com, fb strani Ana Jurenec ali studio Eviana in po tel.št. 031/258-109. Preko pogovora vam pomaga pri vaši osebnostni rasti ter vas usmerja na življenjski poti ali pa vas preko giba in plesa vodi h globljemu zavedanju sebe, svojega telesa in duševnosti.

Recent Posts