Sprememba je edina konstanta v tvojem življenju!

Narava življenja je spremenljiva. Zakaj se potem tako upiraš spremembam? Pusti, da se spremembe dogajajo naravno. Nauči se prepuščati toku življenja in uživati v spremembah.

Objemi spremembe, sprejmi jih!

Si v življenju postavljaš scenarije, ki se ne odvrtijo vselej po prvotnem planu? Kaj storiš, da nisi razočarana? Še vedno vztrajaš pri planu A, ali si zmožna zaplavati s tokom? Skrivnost srečnega življenja je, da se znaš prepustiti spremembam. Ti, ljudje okoli tebe, situacije in celotno tvoje življenje se spreminja iz trenutka v trenutek. Pogosto se lahko zgodi, da zaradi fiksnih načrtov, ki jim želiš slediti, ne vidiš vseh priložnosti, ki ti pridejo na pot. Kdo pravi, da je pot, ki si jo začrtala tista prava pot? Življenje je veliko bolj skrivnostno in včasih ne moreš vedeti, katera pot je zate najboljša. Če sprejemaš spremembe, ki jih prinaša življenje, in se jim ne upiraš, lahko doživiš marsikaj lepega.

Ego je običajno tisti, ki je prestrašen…

Čeprav tvoja duša, srce in občutki hrepenijo po svobodnem življenju, po prepuščanju spremembam, po lahkotnosti koraka in diha, pa je ego lahko tisti, ki te pogosto omejuje. Omejujoča prepričanja, misli in vrednote ti lahko stojijo na poti, da bi zaživela polno življenje. Pogosto te je lahko strah sprememb, ker spremembe lahko porušijo tvoje stare koncepte, prepričanja ter misli, ki so ti do sedaj nudili varnost. Vendar tudi tukaj leži skrivnost: »Nove stvari se lahko zgodijo, če se porušijo stare.« Težko boš zgradila svoje novo življenje, živela svoje sanje in vse svoje potenciale, če boš vztrajala pri starih omejujočih konceptih življenja. Potrebno je, da postaviš nove, sveže temelje, takšne, ki ti omogočajo rast, te podpirajo in na katerih lahko cvetiš v vsej svoji lepoti.

Ne veš kam greš? Pa kaj zato!

Ko se dogajajo spremembe, se pogosto lahko zgodi, da ne veš kam greš, kdo si, kaj počneš in če je vse, kar se dogaja, prav. Prav in narobe ne obstaja. Obstaja samo tvoj občutek. Če ti občutek govori, da mora staro stran, je ta občutek resničen. Pusti, da življenje opravi svoje. Zaupaj, da se bo vse odvilo v tvoje najvišje dobro in da bodo spremembe prinesle dobre stvari zate. To, da se v času sprememb počutiš izgubljeno, je povsem naravno. Uživaj v tej izgubljenosti in sprejmi tudi te občutke. Resnica je, da se bodo tudi ti občutki kmalu spremenili. Ko začneš živeti tako, te ničesar več ni strah. Ker zaupaš vase, zaupaš tudi v življenje in veš, da s harmonijo znotraj sebe vselej ustvarjaš tudi harmonijo v svojem življenju. Za dosego harmonije, sreče in miru, pa pogosto moraš spustiti iz svojega življenja vse kar ni harmonično, vse kar je v nasprotju z mirom, srečo, zdravjem, radostjo ali ljubeznijo. Naj bodo to osebe, služba, situacije, prepričanja, misli, odvečne kile, preselitev, negativna čustva … Če želiš polno živeti sebe, mora vse, kar ti ne služi in kar te ne podpira, oditi. Zato s hvaležnostjo spusti iz svojega življenja vse, kar te omejuje pri rasti. Zahvali se, da te je pripeljalo do točke, kjer si sedaj in hkrati sprejmi spremembe, ki ti jih prinaša življenje. »Ko se zaprejo ena vrata, se vselej odprejo nova. Le predolgo ne smeš stati pred zaprtimi, da slučajno ne spregledaš na novo odprtih.«

Kako spustiti staro in sprejeti novo?

Ko se dogajajo vse te spremembe, si predstavljaj da si na varnem vlaku, kjer mimo tebe švigajo prizoru v zunanjosti. Enako je v tvojem življenju. Ostani mirna znotraj sebe in samo opazuj, kaj se dogaja v tvoji okolici. Tvoja okolica je vselej odraz tvoje notranjosti in ko boš v sebi mirna in ljubeča, bo slej ko prej takšno postalo tudi tvoje okolje. Ničesar ne rabiš spreminjati zunaj sebe. Spreminjaj sebe od znotraj in nato samo ljubeče opazuj, kaj se dogaja zunaj tebe. Stanje miru lahko ohranjaš skozi meditacijo, jogo in druge podobne veščine. Lahko skozi ustvarjanje, ples, petje, ali pa se podaš na lepo potovanje in opazuješ svoje življenje iz malo večje razdalje ter dobiš novo perspektivo. Počni karkoli ti pomaga, da lažje sprejemaš spremembe, ampak nikakor se jim ne upiraj! Sprejemaj jih in hkrati tudi vsa čustva, občutke in misli, ki jih prinašajo s seboj, ter jih ljubeče ali kreativno izražaj. Spremembe so nekaj najlepšega kar se ti v življenju lahko dogaja, in dokler so, pomeni, da si živa! Pa ne le fizično, ampak, da je živa tvoja duša in srce. In to je važno! »Ni pomembno koliko let živiš, ampak kako živiš in koliko življenja je v tvojih letih!« Prepusti se življenjskemu toku sprememb in uživaj na svojem unikatnem potovanju, ki je samo tvoje in ni podobno nobenemu drugemu. Le ti lahko živiš svoje življenje in sebe, nihče drug to ne more storiti namesto tebe!

Ano Jurenec, avtorico tega članka, diplomirano psihologinjo in plesalko lahko kontaktirate na e-mail ana.jurenec@gmail.com, fb strani Ana Jurenec ali studio Eviana in po tel.št. 031/258-109. Preko pogovora vam pomaga pri vaši osebnostni rasti ter vas usmerja na življenjski poti ali pa vas preko giba in plesa vodi h globljemu zavedanju sebe, svojega telesa in duševnosti.

Prispevek dostopen tudi na portalu ženska.si: http://www.zenska.si/zdravje/psihologija/sprememba-je-edina-konstanta-v-tvojem-zivljenju/

Recommended Posts