Yogini, prebujena ženska

»Svobodna sem, svobodna sem, svobodna sem v svojem srcu, v svojem umu, v svojem telesu. Svobodna v odločitvah, svobodna v izražanju, svobodna v vzgoji. Prebujena, sem yogini.«

1927_file

Na jogi prihajamo v stik s seboj, z globljimi deli sebe, ki so bili pozabljeni in za katere marsikdaj sploh ne vemo, da obstajajo. Vzorci, navade, usmeritve, vzgoja nas vodijo v nek določen način delovanja, ki se ga niti ne zavedamo. Potem se zgodi joga, odpiramo se predihujemo, se pogovorimo same s sabo. In takrat se zgodi prebujenje.

Ko se prebudiš……

Najprej je to tihi glas, ki se tu in tam oglasi. Nato vse večkrat. Ne veš kaj bi storila z vsemi temi mislimi.  Ker še vedno ne veš kaj to pomeni, poskušaš notranji glas utišati, zavoljo miru, zavoljo drugih, da ne boš drugačna, zavoljo tujih mnenj.

In vmes pridno stopaš na blazino. In proces se poglobi. Vse večkrat se glas oglaša in pravi osvobodi se, ne bodi tiho, deluj…. pojavlja se slaba vest, hkrati s slabo vestjo te okolica zasipa z očitki. Da si drugačna, da si se spremenila, da nisi več prijazna, da se vendar umiri.

In spet se znova in znova vračaš na blazino. Vdih, izdih, strešica, deska, kobra, strešica in znova in znova……. glas pa ne molči več, zdaj veš, da je to resnica, da ni le nek oddaljen glasek, da je to tvoja absolutna resnica. In ne moreš več molčati, čas je da se razodeneš, da spregovoriš o tem kdo si , kaj hočeš , kam greš in kaj želiš.

Joga te uči drugačnega razmišljanja. Prenehala si poudarjati svoje negativne lastnosti, prenehala si živeti v stanju žrtve, na smetišče starih čustev mečeš stare občutke, jezo, zamere, pozabljenosti, odtujenosti in stare resnice.

Preko diha, preko joge, preko skupnosti ostalih žensk se povezuješ s svojimi željami, s svojimi prebujenimi čustvi. Tvegaš čutiti in ……. čutiš. Maske padejo, pogledaš si v obraz in ga uvidiš v vsem svojem sijaju, bolečini, ranljivosti in strasti. Takrat začutiš, da si na neki novi poti, da nisi več žrtev, da se celiš… Zavedaš se, da ne moreš ustreči celem svetu, da si pomembna tudi ti in  tvoja čustva.

Podpiraš se z dihom, z gibom, s samospoštovanjem. Vdihuješ ljubezen, izdihuješ vse, kar te ne podpira. Tudi jokaš.

S prebujenim razumevanjem sebe razumeš tudi druge ženske, tkeš niti prijateljstva z ženskami.

Odnos, ki ga imamo do drugih žensk odraža odnos, ki ga imamo do svojega lastnega ženskega bistva.

Ugotavljaš, da se samozdraviš s pogovorom, solzami, brez ogroženosti, brez občutka tekmovalnosti, da uživaš biti v sredini prebujenih žensk in si na poti opolnomočenja.

Prenehaš se skrivati v senci moških, prenehaš ugajati, prepuščaš se svoji pravi, ženski energiji. Zavedaš se, da nočeš uporabljati več moške energije, saj tako pritegnemo moškega z veliko ženske energije. Zavedaš se, da je odnos s partnerjem odvisen od tvoje ženske energije, da začneš zavestno upravljati z njo in tako izboljšaš svoj odnos z moškim.

Prebujena si in si obljubiš:

  • biti poštena s sabo,

  • biti odgovorna do svojih čustev in svojega telesa,

  • prositi za pomoč, če jo potrebuješ,

  • poslušaš sebe,

  • ne uporabljaš več negativnega načina razmišljanja,

  • nimaš potrebe po sodbi,

  • pozdravljaš svojo individualnost in lepoto,

  • ne prilagajaš se drugim na načine, kjer izgubljaš del sebe,

  • vzameš si pravico osrečevati sama sebe,

  • pozdravljaš mehkobo v sebi, ranljivost….

V jogi imenujemo žensko, ki redno vadi jogo yogini. Yogini življenje živi iz srca, se sooča z resnico, je sočutna in zna brezpogojno ljubiti (sebe in druge). V njej živi sila, ki se prebuja. Neustrašno se zaveže biti pristna, radodarna in se boriti za ljubezen do sebe in drugih. S tem prispeva k zdravljenju sebe in drugih.

Sledi vdihu in izdihu. Sledi zvoku srca, resnice in se osvobaja s solzami. Z dihom kliče iz globoke topline in sčasoma, ko je pripravljena, zasede mesto, ki čaka na njo.

Za vse iskalke z neskončno ljubeznijo, Monika

Več o avtorici članka Moniki Pekošak na spletni strani: http://www.jogini.net/

Recent Posts